Cataracta 2017-09-14T19:16:24+00:00

Ce este cataracta?

Cataracta este o afectiune oftalmologica ce este cauzata de opacifierea uneia dintre lentilele ochiului. Aceasta lentila, numita cristalin, se afla situata in spatele irisului (structura anatomica ce da culoarea ochilor). In imaginea alaturata, in partea stanga, este reprezentat aspectul unui ochi fara cataracta. In partea dreapta a aceleiasi imagini se observa culoarea alba in pupila – semn de cataracta avansata.

De ce apare cataracta?

In majoritatea cazurilor, cataracta apare ca urmare a proceselor aparute la nivelul cristalinului odata cu inaintarea in varsta.

Exista totusi cazuri in care aceasta afectiune este intalnita la nou-nascuti, poate aparea dupa un traumatism sau in urma unei alte afectiuni sistemice.

Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza urmatorii factori de risc pentru aparitia cataractei: diabetul, fumatul, consumul excesiv de alcool si expunerea prelungita la radiatiile solare.

Cum se manifesta cataracta?

Cataracta este in primul rand caracterizata prin scaderea lenta, progresiva, a acuitatii vizuale. Acest lucru se intampla din cauza pierderii de transparenta a cristalinului.

Desi in aproximativ 70% dintre cazuri cataracta apare la persoanele trecute de 65 de ani, exista situatii in care aceasta afectiune poate sa apara mai devreme.

Riscul de a dezvolta o cataracta creste odata cu expunerea mai mare la radiatiile UV (radiatiile solare).

In stadiile avansate, nefiind tratata la timp, evolutia unei cataracte poate produce complicatii oftalmologice grave. De cele mai multe ori cataracta apare bilateral (la ambii ochi), iar scaderea vederii nu este insotita de durere.

In stadiile incipiente ale evolutiei cataractei este posibila prescrierea unor ochelari pentru corectie, dar acest lucru constituie un compromis temporar din cauza faptului ca, odata cu evolutia cataractei, dioptria se schimba si vederea continua sa scada.

La ce varsta apare cataracta?

Din studiile efectuate pana acum stim ca peste 70% dintre persoanele cu varsta mai mare de 65 de ani vor dezvolta aceasta afectiune.

Exista de asemenea cazuri in care poate exista o cataracta juvenila (la varste mici) sau chiar o cataracta congenitala (exista inca din momentul nasterii)

Care sunt simptomele cataractei?

In majoritatea cazurilor cataracta produce urmatoarele simptome (tulburari de vedere) :

  • vedere incetosata, neclara
  • fotofobie – sensibilitate exagerata la lumina naturala si/sau artificiala
  • dificultati din ce in ce mai mari cu vederea de noapte
  • aparitia halourilor in jurul surselor de lumina (becuri, faruri auto, etc.)
  • pacientii simt nevoia schimbarii dese a dioptriei lentilelor din ochelari
  • diplopie (vedere dubla)
  • dificultatea desfasurarii activitatilor cotidiene
  • scaderea intensitatii culorilor; aparitia unei tente galbui

Daca prezentati oricare dintre simptomele de mai sus va rugam Programati-va pentru un consult oftalmologic complet

Cum tratam cataracta?

In prezent, tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical. Chirurgul oftalmolog va inlocui cristalinul opacifiat cu o lentila intraoculara artificiala (cristalin artificial). Aceasta lentila artificiala este construita in asa fel incat sa ramana transparenta pentru totdeauna.

Alaturat, va rugam sa vizionati cele 2 animatii prezentate. In prima animatie veti gasi ceea ce se intampla intr-o operatie de cataracta. In cea de-a doua animatie va sunt prezentate tipurile de lentile intraoculare (cristaline artificiale) si sunt explicate avantajele fiecarui tip pentru ca dumneavoastra sa puteti face cea mai buna alegere.